1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Problemen met BKR registratie

Het BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit bureau registreert iedereen in Nederland die een krediet heeft afgesloten. Iedereen met een schuld tussen de 500 en 125000 euro staat zo dus geregistreerd. Ook bedrijven zijn aangesloten bij dit bureau, zij weten zo bijvoorbeeld of consumenten hun afgesloten telefoon abonnementen wel betalen.

Waar zorgt het BKR voor?

Het BKR zorgt er voor dat mensen financieel hun verplichtingen beter kunnen nakomen, en zorgen er bijvoorbeeld voor dat consumenten niet te veel uitgeven voor hun doen. Het BKR geeft advies aan instelling of de consument wel genoeg krediet heeft. Dus het BKR beslist niet of jij een lening wel of niet krijgt. Dit beslist de instelling waar jij een lening aanvraagt. Zij nemen het advies van het BKR met zich mee en besluiten daarna of ze een lening verstrekken of niet.

BKR registreert niet alles

Maar het BKR registreert niet alles, ze weten niets over je inkomen of huurschuld. Het BKR komt aan jouw gegevens via de instelling waarmee jij een contract hebt afgesloten. Jijzelf bent de enige consument die jouw registratie bij het BKR kan zien. Naast jou kunnen ook bedrijven waar jij een lening van wilt aannemen jouw BKR registratie opvragen, om er zo zeker van te zijn dat jij aan je financiele verplichtingen kunt voldoen en bijvoorbeeld dus je lening kunt terugbetalen.

Het nut van BKR

Het is nuttig dat dit bureau BKR er is. Als mensen ergens een betalingsachterstand hebben zijn ze niet meer kredietwaardig. Ze kunnen hun kosten niet betalen. Banken willen alleen geld lenen aan mensen die rente kunnen betalen. Ze willen zeker weten dat het geld terug krijgen. Dus ze willen geen geld lenen aan mensen die niet kredietwaardig zijn. Om er gestructureerd achter te komen of een iemand kredietwaardig is is het bureau een goede instelling. Het doel van de instelling is het voorkomen van te veel problemen op de geldmarkt, zowel op kleinschalig niveau (kun jij je lening wel terugbetalen) als maatschappelijk probleem (bankencrisis door veel te veel niet terugbetaalde leningen/kredieten).

Kredietwaardig of niet? De BKR registratie

Als je een lening wilt van een bank, gaat de bank jouw gegevens opvragen bij het BKR en vraagt dus je BKR registratie op. Dit om zeker te weten dat je krediet waardig bent. Het BKR doet zelf niets met deze gegevens, het is alleen maar een doorgeef luik. Het bepaalt ook niet of je wel of niet een lening krijgt. De bank bekijkt het dossier en bepaalt dan zelf of ze jou een lening willen verstrekken of niet. Dus het BKR behaalt haar doel door gestructureerd dossiers bij te houden en deze af te geven als banken daar om vragen.

Hoe te zorgen dat je niet geregistreerd bent?

Geregistreerd ben je altijd, je moet alleen zorgen dat de registratie er goed uitziet. Zorg dus dat je altijd je leningen, kredieten, hypotheken en telefoonabonnementen op tijd betaalt. Als je dit niet doet, en dus problemen krijgt met het terugbetalen, krijg je een BKR registratie. Dus zorgen dat je geen problemen hebt met betalen is een oplossing. Als je problemen hebt met betalen, zorg dan dat je naar een bureau gaat om te zorgen dat je een plan maakt om het op te lossen. Als dit ook geen oplossing is zijn er ook mensen die geld kunnen lenen met BKR registratie.