1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Controle bij BKR; problematisch?

Waarom een BKR Controle?

Het BKR staat voor het Bureau Krediet Registratie. Dit is een instelling die van ieder persoon in Nederland een dossier bijhoudt wanneer deze in Nederland een krediet heeft afgesloten. Dit dossier is elektronisch en wordt opgeslagen in het CKI, wat staat voor het Centraal Krediet Informatiesysteem. Dit dossier kan opgevraagd worden wanneer een nieuwe kredietverstrekker het verleden van de kredietaanvrager wil controleren.

Kredieten die worden geregistreerd zijn bijvoorbeeld:

  •     Leningen
  •     Creditcards
  •     Rood staan op de betaalrekening

BKR heeft inmiddels van zo'n 11 miljoen Nederlanders een Dossier aangemaakt. Zaken die in het dossier worden opgenomen zijn:

  •     Hoogte van het krediet
  •     Moment van afsluiten krediet
  •     Soort van krediet

Een notering krijgen bij het BKR

De meeste mensen hebben een BKR notering, alleen dit wil niet altijd zeggen dat dit negatief is. Je hebt namelijk ook positieve BKR noteringen. Mensen die een negatieve notering hebben bij het BKR, hebben problemen gehad in het financiële verleden (zoals het niet op tijd betalen van aflossingen). Komt dit voor, dan noteert het BKR dat in je dossier, zodat kredietverstrekkers in de toekomst weten dat je ooit problemen hebt gehad. Dit doet het BKR deels uit zelfbescherming maar ook omdat kredietverstrekkers liever geen risico lopen met uitgeleend geld.

Geld lenen ondanks een BKR notering

Het overgrote deel van de kredietverstrekkers zal weigeren om een nieuw krediet te verstrekken aan iemand met een BKR notering. Dit omdat ze simpelweg het risico niet willen lopen om krediet te verstrekken aan iemand die een notering heeft.

Er zijn echter steeds meer instellingen waarbij die niet meteen een probleem hoeft te zijn. Zo zijn er instelling die liever kijken naar de financiële toekomst van een persoon. Bovendien kan de BKR notering ook opgelopen zijn door een misverstand als de rekeningen bijvoorbeeld op een verkeerd adres werden afgeleverd.