1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet precies?

Doorlopend krediet is een consumptieve kredietvorm die men afsluit bij een bank. Met een doorlopend krediet heeft men de beschikking over een vooraf besloten bedrag en men kan dat in verschillende delen opnemen. Het vooraf afgesproken bedrag kan dus in delen worden opgenomen en daarom is het een handige vorm van krediet voor mensen die af en toe geld nodig hebben.

Over het saldo dat is opgenomen betaalt men rente. Als men dus weinig opneemt is de rente die men moet betalen ook laag. Als men besluit om het gehele bedrag in een keer op te nemen dan betaalt men dus ook over het gehele bedrag rente. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet worden de volgende zaken vastgelegd:

  •     Looptijd van het doorlopend krediet
  •     Rentepercentage over het geleende bedrag
  •     Maximaal te lenen bedrag

De rente die men bij een doorlopend krediet betaalt is vaak hoger dan bij een persoonlijke lening of bij een hypotheek. Dit heeft te maken met het renterisico, een term voor de veranderingen in de rentestanden.

Problemen bij doorlopend krediet

Mensen kunnen te maken krijgen met problemen bij doorlopend krediet. Zo kan het voorkomen dat men eigenlijk meer wenst te lenen dan het maximaal te lenen bedrag toestaat. Bij het afsluiten wordt dit maximaal te lenen bedrag vastgezet en daar moet men dus met de toekomst in het achterhoofd goed bij nadenken.

Daarnaast kan de rente hoog oplopen wanneer men gebruik maakt van het maximaal te lenen bedrag. Bij een doorlopend krediet betaalt men rente over het bedrag dat men daadwerkelijk heeft geleent dus bij een maximaal gebruik van het doorlopend krediet betaalt men veel rente en hierdoor kunnen mensen te maken krijgen met problemen bij doorlopend krediet.