1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Geld lenen

Geld lenen in iedere vorm

Een lening wil zeggen dat iemand een goed van iemand anders gebruikt. Hier is geen tegenprestatie voor nodig. Als hier wel een tegenprestatie voor nodig is noemen we dit huur. Als iets voor langere tijd gebruikt wordt, noemt men dit ook wel bruikleen.

Met geld ligt het net zo.

Als je geld hebt ontvang je rente, dus geld bezitten levert geld op. Als je geld uitleent levert dit voor jou geen geld meer op. Om dit te compenseren betaald de persoon die dit leent een de andere persoon een bedrag, de rente.

Vormen van geld lenen

Er zijn verschillende vormen van geld leningen, hieronder staan de belangrijkste vormen van geldleningen, dus manieren waarop je geld kan lenen.

Lening / Krediet bij bank

De meest voorkomende lening is de simpele persoonlijke lening of het doorlopend krediet die je bij een bank kunt afsluiten. Hier valt ook het rood staan op je rekening onder.

Hypotheek

Als men een huis wil kopen, kan men dit doorgaans niet in een keer betalen. Om dit toch te kunnen betalen wordt er een hypotheek afgesloten. Dit is een geldbedrag die doorgaans van een bank geleend wordt. Maar omdat dit zo'n groot bedrag is wil de bank wel weten dat het geld terug krijgt. Daarom wil het een onderpand hebben, dit is het gekochte product, vaak een huis of een boot. Dus door een hypotheek kan het mogelijk gemaakt worden om een huis te kopen.

Creditcard

Een creditcard is een betaalkaart waarmee achteraf betalingen kunnen worden gedaan. Bij een spaarkaart staat het geld al op de rekening. Bij een creditcard werkt het andersom, je creditcard is een soort lening. Als hem niet op tijd betaalt, betaal je over het bedrag gewoon rente. Dus het is niet verstandig om een creditcard als lening te gebruiken, omdat de rente veel hoger ligt dan bij andere leningen.

Lease

Leasen is een vorm van lenen waarbij van te voren een bedrag is afgesproken die over een bepaalde tijd betaald moet worden. Aan het einde van dit contract krijgt de huurder de kans om het overgebleven restant van het gehuurde voorwerp te kopen.

Postorderbedrijven

Bij postorderbedrijven kan je spullen bestellen. Deze spullen kan je op afbetaling kopen. Je betaald elke maand of week een deel van het bedrag. Op zich is dit niet zo'n slecht systeem, maar je moet er wel rekening mee houden dat je dan per maand of week rente over betaald. Dus uiteindelijk betaal je meer voor je product. Ook al lijkt het een mooie kans om goedkoop een product te verkrijgen, uiteindelijk valt dit tegen.

De voordelen van geld lenen

Dus geld lenen heeft veel voordelen, vooral omdat je zo wel producten kan kopen die je anders niet had kunnen kopen. Het is het aantrekkelijkst om geld tegen een lage rente te lenen. Als de rente hoog is, dan is het minder aantrekkelijk om te lenen. Dit is zo omdat er altijd een paar procent van het geleende bedrag betaald moet worden. Hoe hoger dit percentage is hoe meer er betaald moet worden. Dus geld lenen kost geld, dus als je een lening nodig hebt denk er goed over na of je dit kan betalen. Probeer ook geen spullen op afbetaling te kopen want dit uiteindelijk duurder.