1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Hypotheek

Wat is een hypotheek

Een hypotheek is de term voor de hypothecaire lening, een lening waaraan een hypotheek verbonden is. Een hypotheek wordt vaak afgesloten om een huis te kunnen kopen aangezien het bij de aanschaf van een huis vaak over grote bedragen gaat die mensen niet in een keer kunnen ophoesten. Met een hypotheek kunnen ze het huis wel betalen.

De persoon die de hypotheek afsluit heet officieel de hypotheekgever, terwijl de partij die de hypotheek verstrekt de hypotheeknemer wordt genoemd. De hypotheek die u als partij kunt afsluiten met een hypotheekverstrekker hangt vaak af van het inkomen. Iemand die veel verdient kan vaak een grotere hypotheek afsluiten vanwege meer financiële zekerheid voor de hypotheekverstrekker.

Verschillende vormen van hypotheek

De hypotheek is er in verschillende vormen, zo zijn daar:

  •     de Lineaire hypotheek
  •     de Annuïteitenhypotheek
  •     de spaarhypotheek
  •     de Beleggingshypotheek

Het afsluiten van een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek gelden er een aantal regels. Zo moet er een balans zijn tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het onderpand, waarbij de executiewaarde van het pand als uitgangspunt wordt genomen. De maximale hypotheek wordt vaak gesteld op 125% van deze executiewaarde.

Het risico van een hypotheek

De aankoop van een huis is vaak een van de grootste financiële beslissingen van een gezin. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen niet echt goed weten wat de risico?s van een hypotheek zijn voordat ze er een hebben afgesloten. Een van de risico?s is de huizenprijs. Het kan voorkomen dat de huizenmarkt inzakt en het huis veel minder waard wordt, terwijl de hypotheek, of de hypothecaire schuld, gewoon hetzelfde blijft.

Als het huis dus op een gegeven moment verkocht moet worden zal de bank hier alleen mee akkoord gaan als het verschil in de waarde van de woning en de hypothecaire schuld wordt aangezuiverd door de partij die de hypotheek heeft afgesloten.