1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Vaststellen van en objectieve hypotheekrente informatie

Wat is hypotheekrente?

Hypotheekrente is de rente die men betaalt over de hypotheek. Elke verstrekker hanteert een andere wijze voor het vaststellen van de rente die men moet betalen als men bij deze hypotheekverstrekker een hypotheek afsluit. Natuurlijk is de hypotheekrente ook een van de belangrijkste factoren als het gaat om consumenten die moeten kiezen waar ze een hypotheek afsluiten.

Omdat de hypotheekrente direct van invloed is op de maandlasten van een koper is het een belangrijke variabele die de huizenprijs beïnvloedt. Vaak zie je daarom ook dat de prijzen van het onroerend goed zullen stijgen als de hypotheekrente daalt. Omgekeerd geldt hetzelfde, als de hypotheekrente plotseling stijgt dan zullen de prijzen van het onroerend goed dalen.

Zaken die de hoogte van hypotheekrente beïnvloeden

De rente van een hypotheek is vaak afhankelijk van het percentage van de executiewaarde van het huis dat wordt gefinancierd door de hypotheek. Dit heeft indirect te maken met de hoeveelheid risico die de bank loopt. Als het huis voor het grootste deel wordt gefinancierd door de hypotheek dan loopt de bank dus meer risico en zal de hypotheekrente ook hoger zijn.

Ook het inkomen van degene die de hypotheek afsluit is van invloed. Ook dit heeft indirect weer te maken met de hoeveelheid risico die een bank loopt. De hypotheekverstrekker heeft over het algemeen het liefst dat de hypotheek afsluiter een vast inkomen heeft. Dit is ook de reden dan zelfstandig ondernemers vaak problemen kunnen hebben bij het afsluiten van een hypotheek.

Overige factoren die invloed hebben op de hypotheekrente:

  •     Rentekorting
  •     Onroerend-goedmarkt
  •     Economie
  •     Nationale hypotheek garantie

Het vergelijken van hypotheekrente

Voordat u een hypotheek afsluit doet u er erg verstandig aan om de verschillende soorten hypotheekrente goed met elkaar te vergelijken. Zeker omdat het bij een hypotheek altijd gaat om een lange periode kan het enorm veel schelen als het wordt bekeken over de gehele lengte van de hypotheek.

Op het internet zijn er verschillende sites die u hierbij kunnen helpen en die hypotheken naast elkaar zetten zodat u de verschillen eens onder de loep kunt nemen. Hierdoor kunt u een weloverwogen beslissing maken en daarbij is iedereen natuurlijk geholpen.