1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Krediet afsluiten

Wat is een krediet precies?

Krediet is een andere term voor een lening. Met een krediet kunt u geld lenen bij een geldverstrekker zodat u tijdelijk de beschikking heeft over een grotere financiële capaciteit. Vaak betaalt u het krediet in termijnen terug waarbij u ook rente betaalt over de gehele looptijd. Er zijn verschillende soorten kredieten te verkrijgen voor consumenten.

Bij de verschillende soorten kredieten kunt u bijvoorbeeld denken aan:

  •     doorlopend krediet
  •     Creditcard
  •     Rood staan op uw betaalrekening
  •     Effectenkrediet

Geld opnemen bij elke soort krediet

Bij de meeste kredieten kunt u vaker dan een keer geld opnemen. Dit houdt in dat u een bedrag afspreekt met de kredietverstrekker wat u maximaal kunt lenen. Als u een keer geld nodig hebt dan kunt u een deel van uw krediet aanspreken zonder meteen alles op te nemen en dan kunt u later nog een keer een deel opnemen.

U kunt dus een deel van het krediet opnemen en dit ook weer snel aflossen waarna u het later weer op kunt nemen. U kunt ook een deel van het krediet opnemen, later nog een deel en aan het eind alles aflossen. U moet wel rekening houden met het rentepercentage, hetgeen variabel kan zijn. Dit betekent dat u nooit precies weet hoeveel u aan rente moet betalen totaal.

Wat is een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is de meest gebruikte vorm van krediet. Deze vorm is een consumptieve kredietvorm waarbij men tijdens de looptijd telkens geld kan opnemen en ook weer aflossen. U spreekt van te voren met de geldverstrekker een bedrag af wat geldt als maximaal bedrag wat de consument kan lenen. U kunt dit bedrag vervolgens in zoveel kleine delen als u maar wilt of in een keer opnemen, net wat u het beste uitkomt.

Bij het afsluiten van een doorlopend krediet wordt de looptijd bepaald, net als de rente en het maximaal te lenen bedrag. Deze afspraken, zoals rente, zijn echter wel variabel over de looptijd. Het rentepercentage van een doorlopend krediet ligt vaak net iets hoger als een persoonlijke lening of een hypotheek vanwege het ontbreken van een onderpand en het renterisico.