1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

De beste manier van lenen

Lenen voor consumenten, wat houdt lenen precies in?

Lenen houdt dat u geld krijgt van een geldverstrekker, financierder of bank in ruil voor een (procentuele) vergoeding. Voor consumenten kan het lenen van geld erg handig zijn als ze tijdelijk wat minder te besteden hebben of wanneer ze een aankoop moeten doen die noodzakelijk is maar eigenlijk net buiten het budget van die maand valt.

De vergoeding die de geldverstrekker van de persoon krijgt die de lening afsluit is vaak in de vorm van rente die deze persoon betaalt aan de geldverstrekker. Bij een lening betaalt de gebruiker vaak maandelijks een bedrag aan de geldverstrekker wat gezien wordt als aflossing en een bedrag dat rente wordt genoemd, vaak een percentage van het totaalbedrag.

Soorten leningen

Er zijn verschillende soorten leningen, waarvan hieronder enkele voorbeelden worden gegeven:

Problemen met lenen

Als u een lening afsluit is het belangrijk dat u voor uzelf de financiën goed op een rijtje hebt. U zult namelijk maandelijks een vast bedrag moeten gaan betalen om de lening af te lossen plus de rente te betalen. Als u deze aflossing en rente niet kunt betalen in een maand dan kunt u problemen krijgen en dit moet te allen tijden worden voorkomen.

Ook zie je vaak mensen die geld lenen om een andere schuld terug te betalen. Het gevolg hiervan is echter dan men nog meer aan het lenen is en dat men dus nog meer rente betaalt waardoor het totaalbedrag alleen maar groter wordt en mensen nog meer problemen hebben om de leningen af te lossen.

Lenen en het toetsen bij het BKR

Als mensen lenen dan zal de geldverstrekker deze mensen vaak toetsen bij het BKR. Het BKR staat voor het Bureau Krediet Registratie en is een instelling die dossiers bijhoudt van mensen die gebruik maken van een vorm van krediet. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • Lening
  • Creditcard
  • Rood staan op betaalrekening
  • Uitgestelde betaling

Als mensen problemen krijgen met het aflossen van een lening of het betalen van rekeningen dan krijgt met een BKR notering. Met een BKR notering kunnen mensen problemen krijgen in de toekomst als ze een lening of een hypotheek willen afsluiten. Geldverstrekker lenen liever niet aan mensen met een BKR notering vanwege een gebrek aan vertrouwen in een goede financiële afhandeling.