1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Lenen zonder BKR toetsing

Lenen zonder controle bij het BKR

Mensen met een BKR notering zouden het liefst geld lenen zonder een verplichte BKR toetsing bij een geldverstrekker. Nu zijn er bedrijven, zoals sommige warenhuizen of gemeentelijke energiebedrijven, die niet zijn aangesloten bij het BKR en die dus ook niet toetsen bij het BKR als mensen een lening willen afsluiten.

Deze bedrijven lopen natuurlijk wel meer risico doordat ze geen inzicht hebben in het financiële verleden van de klant. Dit zie je vaak direct terug in een hogere rente over het geleende geld. Dus hoewel het inderdaad mogelijk is om te lenen zonder BKR toetsing maar houdt er wel rekening mee dat het vaak duurder is.

Lenen en BKR toetsing

Mensen die plotseling geld nodig hebben kunnen dit oplossen door geld te lenen. Dit kan vooral handig zijn wanneer er plotseling een grote aanschaf moet vinden waar men niet zonder kan zoals bijvoorbeeld een auto. Ook komt het wel eens voor dat er ontzettend veel rekeningen in een keer op de deurmat vallen en dan kan lenen een oplossing zijn.

Wanneer mensen gaan lenen dan zal de geldverstrekker deze mensen vaak toetsen bij het BKR. Het BKR staat voor Bureau Krediet Registratie en dit is een instantie die een dossier bijhoudt van iedereen die gebruik maakt van een vorm van krediet. Hierbij kan gedacht worden aan:

  •     Rood staan op betaalrekening
  •     Lening
  •     Creditcard
  •     Uitgestelde betaling

Bij zo'n toetsing bij het BKR kan de geldverstrekker een inzicht krijgen in het financiële verleden van de klant. Een geldverstrekker neemt natuurlijk het liefst zo weinig mogelijk risico bij het verstrekken van een lening en door het financiële verleden in te zien van een klant kan hij het risico beperken.

Een klant die namelijk ooit problemen heeft gehad in de vorm van een rekening te laat betalen of een aflossing niet kunnen voldoen van een lening die heeft een BKR notering achter zijn naam. Met een BKR notering heb je bij veel geldverstrekkers kans op een weigering van een nieuwe lening.