1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Het oversluiten van een lening

Leningen bij verschillende kredietverstrekkers

Lenen kan voor veel mensen een goede oplossing zijn voor het tijdelijk vergroten van hun financiële ruimte. Veel van deze mensen hebben te maken met meerdere leningen als ze bijvoorbeeld naast hun reguliere lening ook een auto kopen op afbetaling. Ook kunnen ze een tweede lening afsluiten voor het verbouwen van het huis en ga zo maar door.

Het is niet handig als al deze vormen van krediet afgesloten zijn bij verschillende kredietverstrekkers. Daarom is er de optie om leningen over te sluiten. Het oversluiten van lening heeft als doel dat alle bestaande leningen naar dezelfde geldverstrekker worden overgesloten en dat het wordt gecombineerd tot een grote lening.

Naast het feit dat een grote lening overzichtelijker is dan veel kleine leningen is het oversluiten van leningen wellicht verstandig vanwege:

  •     Goedkopere lening via internet
  •     Dure verzekering bij huidige lening
  •     Leenrente verschil

Problemen bij lening oversluiten

Er komt natuurlijk nogal wat kijken bij het oversluiten van een lening. Zo is er om te beginnen vaak sprake van kosten voor het oversluiten. Het geval wil dat een kleine lening relatief duur is om over te sluiten wanneer dit wordt vergeleken met een grote lening. Wanneer men zich niet goed oriënteert op het oversluiten van leningen kan het rentevoordeel wel eens worden opgeheven door de kosten bij vervroegd aflossen.

Wat men ook vaak ziet is dat men bij het oversluiten van de leningen tot een grote lening maar meteen besluit om meer geld te lenen. Hiermee heeft u tijdelijk weliswaar wat meer te besteden maar de totale schuld zal natuurlijk alleen maar toenemen waardoor ook de te betalen rente zal toenemen.

Tenslotte kan de looptijd veranderen van de nieuwe totale lening bij het oversluiten van verschillende leningen. Wanneer de looptijd veranderd zullen de maandelijkse kosten weliswaar dalen vanwege de langere tijd die men heeft om het terug te betalen maar zal men ook meer rente moeten betalen hetgeen de totale lening een stuk duurder maakt.