1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Maandlasten lening en hypotheek

Wat zijn de maandlasten bij een lening?

Wanneer u een periode meemaakt waarin u wat minder te besteden hebt dan is een lening vaak een goede oplossing om dit probleem op te lossen. Met een lening verruimt u uw financiële mogelijkheden op korte termijn en kunt u datgene wat noodzakelijk is gewoon betalen en/of kopen. Maar lenen zorgt ook voor een verantwoordelijkheid als het gaat om terugbetalen. Zo heeft u namelijk ook te maken met maandelijks terugkerende kosten, de zogenaamde maandlasten.

De vergoeding die een geldverstrekker krijgt voor het verstrekken van een lening uit zich over het algemeen in rente die moet worden betaald. Naast rente zal de consument ook maandelijks een bedrag betalen aan aflossing van de lening. Zo heeft de consument elke maand te maken met maandlasten. Maandlasten bij een lening bestaan over het algemeen uit:

  •     Aflossing
  •     Rente

Het vaststellen van de maandlasten van een lening

Bij het afsluiten van een lening worden er bepaalde afspraken gemaakt tussen de geldverstrekker en de consument die de lening aanvraagt. Een van deze afspraken betreft de looptijd van een lening. De looptijd van een lening houdt in hoe lang het duurt voordat de lening is afbetaald en dus beïnvloedt dit het bedrag dat maandelijks zal moeten worden betaald aan aflossing.

Bij een langere looptijd beschikt de consument over meer maanden om het terug te betalen en dus zal de aflossing per maand lager zijn dat bij een korte looptijd. Echter zal men bij een lange looptijd ook meer rente betalen over de gehele lening gezien. Hoe langer een lening loopt hoe meer maanden er zijn dat er rente betaald moet worden.

Het berekenen van maandlasten van een lening

Op het internet zijn er veel sites gericht op het berekenen van maandlasten voor een consument. Je vult hier gegevens in zoals:

  •     Looptijd van de lening
  •     Rentepercentage
  •     Bedrag dat wordt geleend

Daarna zal de site u voorrekenen wat de maandelijkse kosten zijn en weet u direct waar u aan toe bent. Elke geldverstrekker heeft wel een rekentool op hun site staan waarmee u snel en eenvoudig uit kunt zoeken wat u per maand moet betalen wanneer u een bepaald bedrag wilt gaan lenen.