1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Te hoge lening door teveel lenen

Wat is een te hoge lening?

Men spreekt van een te hoge lening wanneer een consument zoveel heeft geleend dat hij niet meer in staat is om de maandelijkse lasten te betalen. Als een consument een lening afsluit dan zal hij hiervoor een vergoeding moeten betalen in de vorm van rente bovenop een maandelijks vast bedrag om de lening af te lossen.

Als je de aflossen en de rente bij elkaar optelt kom je op een bedrag uit wat de consument per maand kwijt is aan zijn lening. De aflossing wordt vooraf bepaalt door de geldverstrekker en hangt samen met de looptijd van een lening. Hoe langer een lening loopt hoe kleiner de aflossingskosten per maand zullen zijn vanwege een langere tijd om het terug te betalen.

Het probleem van een lange looptijd is natuurlijk wel dat de consument ook langer rente betaald en dat de lening duurder is. Als je in staat bent om een goed bedrag per maand af te lossen dan is dit wel zo verstandig aangezien het sneller aflossen zorgt voor een goedkopere lening als je het over de complete looptijd ziet.

Hoe ontstaat een te hoge lening?

Als men een lening heeft afgesloten en het komt voor dat de consument alsnog financieel het niet redt dan kan het zijn dat deze consument van een ander krediet gebruik gaat maken naast zijn reguliere lening. Hiermee lost hij zijn tijdelijke probleem op aangezien hij tijdelijk wat meer financiƫle ruimte heeft.

Op de lange termijn nemen de maandlasten echter alleen maar toe. Niet alleen moet hij nu van twee vormen van krediet een maandelijks bedrag aan aflossing betalen maar hij moet ook over beide vormen van krediet rente betalen. Als je dit bij elkaar optelt komt hij maandelijks tot een steeds hoger bedrag en zit de consument eigenlijk in een neerwaartse spiraal van stijgende kosten.

Hoe voorkom ik een te hoge lening?

Het is dus niet verstandig om een financieel tekort te compenseren met een nieuwe lening. Hoewel je wel het tijdelijke probleem oplost zal de situatie op lange termijn er alleen maar minder rooskleurig uitzien. Beter kun je bezuinigen op zaken die je niet perse nodig hebt of kun je wat meer gaan werken of een andere inkomstenbron zoeken.