1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Variabele rente bij een hypotheek

Variabele rente of vaste rente?

Als u een hypotheek afsluit omdat u besloten heeft om een woning te kopen dan komt hier natuurlijk rente bij kijken. Bij het afsluiten van de hypotheek kunt u kiezen tussen het vastzetten van de rente over meerdere jaren of een variabele rente nemen. Laat uzelf goed inlichten over wat precies de verschillen zijn.

Bij het vastzetten van het rentepercentage van uw hypotheek heeft u te maken met zekerheid. U komt niet voor verrassingen te staan omdat de rente niet zal veranderen en u over een lange termijn te maken zult hebben met hetzelfde rentepercentage. Dit zorgt ervoor dat de maandlasten ook niet zullen veranderen en dat u elke maand weet waar u aan toe bent.

Bij een variabel rentepercentage zal de hoogte van de rente elke maand veranderen wat met zich meebrengt dat uw maandlasten ook elke maand anders kunnen zijn. Veel mensen denken met een variabele rente het goedkoopst uit te zijn en statistieken over de laatste jaren tonen dat ook aan, maar het kan natuurlijk altijd verkeren.

De voordelen van variabele rente

Een van de voordelen van variabele rente is dat het vaak op korte termijn in ieder geval goedkoper dan een vaste rente op langere termijn. Dit zorgt ervoor dat u jaarlijks een behoorlijke som geld kunt besparen wat u bijvoorbeeld kunt investeren in uw nieuwe woning.

Het doel van een variabele rente is om te allen tijden onder de rente van een rentevastperiode te blijven. Dat dit niet altijd lukt spreekt voor zich maar hoe langer het er onder blijft hoe goedkoper het zal zijn vergeleken met de vaste rente.

Het is erg praktisch om in staat te zijn om de eventuele rentestijgingen op te kunnen vangen wanneer het rentepercentage ineens aanzienlijk stijgt. Dit heeft natuurlijk direct invloed op uw maandlasten en zou nog wel eens voor problemen kunnen zorgen wanneer u per maand altijd precies rondkomt. Door een plotse rentestijging zou u zomaar ineens een stuk hogere maandlasten kunnen krijgen.